Obedience

Tijdens de algemene vergadering van de Raad van Beheer, op 6 december 2014, is besloten om de naam Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G) per 01-01-2015 te wijzigen in FCI Obedience. Deze datum markeert tevens de overgang van de sporten van K.N.K. Cynophilia naar de Raad van Beheer.
Gedrag & Gehoorzaamheid is in de jaren ’50 ontstaan uit de visie dat honden zowel binnen als buiten de tentoonstellingswereld, toch een zekere mate van gehoorzaamheid moesten vertonen. Vanuit die filosofie werd het Gedrag & Gehoorzaamheidsprogramma ontwikkeld, inclusief bijbehorende exameneisen.
In de begintijd lag de nadruk primair op het opvoedkundig aspect van het programma. Maar door de jaren heen veranderde het karakter steeds meer van “opvoeden” in “trainen”. Tegelijkertijd werd ook het competitieve element steeds belangrijker.
Heden ten dage heeft het Gedrag & Gehoorzaamheid zich ontwikkeld tot een volwaardige en volwassen tak van hondensport die zowel nationaal als internationaal op zeer hoog niveau wordt beoefend.
Om dit gewijzigde karakter van de sport te onderstrepen, en tevens het internationale aspect te benadrukken, heeft de Raad van Beheer besloten de naam van de sport te wijzigen in FCI Obedience.
Bij het FCI Obedience programma ligt het accent op een hoge graad van gehoorzaamheid en perfectie. Het programma kent vier klassen: Beginners, 1, 2 en 3.
FCI Obedience is een tak van hondensport waaraan veel verschillende rassen meedoen. Het FCI Obedience programma is opgebouwd uit oefeningen als:

  • aangelijnd volgen
  • los volgen
  • komen op bevel met posities (sta, af)\
  • (zit, sta, af) tijdens het volgen
  • pion+vak sturen en aansluiten
  • posities op afstand (sta, zit, af)
  • apporteren over een hoogtesprong
  • sorteren op geur\richtingapport


Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen.
De reglementering van de beginnersklasse is een verantwoordelijkheid van de Commissie FCI Obedience (COB). De reglementen voor de internationale klassen 1, 2 en 3 worden vastgesteld door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).
De Commissie FCI Obedience zorgt tevens voor de keurmeesters voor deze sport. Het diploma en brevet FCI Obedience is te behalen op examens en tijdens wedstrijden. Examens en wedstijden worden georganiseerd door de Kynologenclubs en hondensportverenigingen onder auspiciën van de Raad van Beheer. De agenda van de wedstrijden is te vinden op www.fciobedience.nl onder de knop kalender.
Jaarlijks wordt er een Nederlands Kampioenschap FCI Obedience georganiseerd waarvoor gedurende het jaar selectiewedstrijden plaatsvinden.
FCI Obedience staat open voor honden van alle rassen maar de hond moet wel een zekere aanleg hebben om opdrachten voor de baas te willen uitvoeren, zeker in de hogere klassen.

Trainingslocatie en clubgebouw

Westerweg 68a
1446 AG Purmerend


ofni.[antispam].@akc-waterland.nl
KVK nummer: 40624790

Trainingsuren

maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond
19.00-22.00 uur


wintermaanden: eveneens zondag
10.00-14.00 uur

Telefoon en postadres

Tijdens trainingsuren en evenementen 0299-648164
Mobiel informatienummer 06-37193909


Postadres:
Westerweg 68a, 1446 AG  Purmerend

rvb