Grasaren

Grasaren

Geplaatst op 04-07-2024  -  Categorie: Algemeen

Wat zijn grasaren?

De grasaren groeie in de periode van mei tot en met augustus. Deze wilde grassoort is vaak te vinden langs stoep- en wegranden, dus precies de plekken waar wij onze honden vaak uitlaten. Als de grasaren tot bloei komen, ontstaat er een grote pluim aan het uiteinde. En die pluim is nu net het probleem. De stekelige uiteinden van de grasaren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond erlangs of erdoorheen loopt, maar ook als de hond er tegenaan plast. Vooral voor honden met een middellange of lange vacht is het risico op grasaren in de vacht groot. De scherpe punten kunnen makkelijk in de neus, oren, ogen, tenen en huidplooien van je hond terechtkomen en daar naar binnen kruipen. Door de weerhaakjes die aan een grasaar zitten kunnen ze maar één kant op: dieper het lichaam in. Zo kunnen ze lelijke ontstekingen veroorzaken. Ook kunnen ze in de longen of andere vitale organen terechtkomen, wat tot ernstige complicaties kan leiden. 

Waar moet je extra op letten in deze periode?

Mocht een grasaar vast komen te zitten in je hond, dan zal de hond hier last van gaan krijgen. Daarom is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Mocht de hond één of meerdere van onderstaande symptomen vertonen, neem dan contact op met de dierenarts.

  • In de neus: de hond zal gaan niezen en/of met de poot over de neus wrijven
  • In het oog: traanogen en/of in de ogen wrijven. Soms is een grasaar in het oog nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt hij snel achter het oog door het knipperen
  • In het oor: de hond zal veel gaan schudden met de kop, de kop scheefhouden en/of krabben aan de oren
  • In de poten: de hond zal mank gaan lopen en/of likken tussen de tenen. Een klein gaatje in de poot kan al wijzen op een grasaar.
  • In de huid: als een grasaar in de huid zit, dan kan dit lijden tot likken en krabben op de plek waar de grasaar zit. Ook kan de plek er geïrriteerd of ontstoken uitzien.

Wat moet je doen als je een grasaar ziet zitten?

Soms zie je de grasaar nog zitten. Verwijder deze dan direct met een pincet. Zie je geen grasaar zitten, maar heeft je hond wel last? Ga dan snel naar de dierenarts. Het is belangrijk dat de grasaar vroegtijdig verwijderd wordt. In sommige gevallen zit de grasaar nog niet zo diep in het lichaam en kan de dierenarts je hond zonder verdoving (of met een plaatselijke verdoving) behandelen. Zit de aar al onder de huid of te diep in de oren of neus? Dan zal de dierenarts deze operatief moeten verwijderen. Dit houdt in dat je hond onder narcose moet.

Houd je hond weg bij velden met veel grasaren en controleer je hond in de zomer altijd na een wandeling. 

Zo voorkom je een hoop ellende én een hoge dierenartsrekening.

Bron: koninklijke hondenbescherming


Trainingslocatie en clubgebouw

Westerweg 68a
1446 AG Purmerend


ofni.[antispam].@akc-waterland.nl
KVK nummer: 40624790

Trainingsuren

maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond
19.00-22.00 uur


wintermaanden: eveneens zondag
10.00-14.00 uur

Telefoon en postadres

Tijdens trainingsuren en evenementen 0299-648164
Mobiel informatienummer 06-37193909


Postadres:
Westerweg 68a, 1446 AG  Purmerend

rvb